Startershypotheek

Je kunt niet de eindstreep halen als je niet begint bij het startpunt. Een startershypotheek is de eerste hypotheek die je zult nemen en soms ook de laatste. Het kopen van een huis is nooit eenvoudig maar die eerste keer liggen er enkele unieke uitdagingen op je pad. Daarnaast zijn er ook weer mogelijkheden waarvan je kunt profiteren. Op deze pagina leggen we uit hoe je een startershypotheek kunt berekenen en we geven tips om het huis van je dromen te kopen.

Het begint met een startershypotheek

De eerste hypotheek die je in je leven afsluit is een startershypotheek. Toch is een in feite een lening net zoals iedere hypotheek. Je hebt de keuze uit een lineaire, annuïtaire of aflossingsvrije hypotheek met ieder unieke voordelen en nadelen. Het voornaamste verschil tussen een standaard hypotheek en een startershypotheek is het feit dat de geldverstrekker met andere zaken rekening houdt. Een startershypotheek berekenen werkt iets anders omdat er specifieke voor- en nadelen zijn. Dit zijn enkele aandachtspunten die je als starter tegen zult komen:

  • Het is niet mogelijk om de overwaarde van een bestaande hypotheek te gebruiken bij de aanschaf van een huis.
  • Als je in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie ligt het risico op schulden aanzienlijk lager.
  • Eigen vermogen inleggen betekent dat je minder geld hoeft te lenen.
  • Jouw ouders mogen eenmalig een grote belastingvrije schenking doen. Dit mag ook iemand anders zijn.
  • De rente, looptijd en voorwaarden kunnen behoorlijk afwijken per startershypotheek. Reken altijd op de lange termijn om de kosten en baten te bepalen.

Jouw salaris is een start van de hypotheekaanvraag maar zeker niet het einde. Als je een huis koopt met je partner zal de rekensom weer anders worden.

Zelf een startershypotheek berekenen

Zorg in de eerste plaats dat je alle financiële informatie verzamelt. Denk aan contracten, vermogen en schenkingen maar ook zeker schulden en leningen die je nog niet hebt voldaan. Ook een DUO lening of een mobiel contract telt mee bij schulden. Een ervaren hypotheekadviseur kan je hierin begeleiden om zo te bepalen welke opties je hebt en vooral ook waar de grenzen liggen. Hypotheekverstrekkers zijn streng en dat is eigenlijk een goede zaak. Zo wordt het risico beperkt dat je later schulden hebt die je niet kunt aflossen.

Extra geld lenen

Naast een startershypotheek is er ook de starterslening, dit is een aanvullende lening met andere voorwaarden en voordelen zoals boetevrij aflossen. Maar dit soort leningen gaan wel weer gepaard met een hogere rente en het verlaagt de hypotheeklening die je kunt afsluiten. Als de hypotheek loopt en je hebt een deel afgelost dan zijn er wel weer mogelijkheden om aanpassingen te maken of de lening uit te breiden. Hiervoor is niet altijd een nieuwe notariële akte vereist. Als de rente daalt dan zijn er weer opties zoals rentemiddeling. Afspraken die je nu maakt staan dus niet altijd zo vast als bij de overeenkomst het geval lijkt. Toch is het van belang om de mogelijke consequenties van iedere beslissing goed af te wegen. Iedere keuze die je maakt kan voordeel opleveren, het kan je ook veel geld kosten.